DÁNIA


Első nap – 03.25. (szombat)  – Késő esti érkezés, szállás elfoglalása

Második nap – 03. 26. (vasárnap) – Kirándulás Klitmollerba a fogadókkal

Harmadik nap – 03.27. (hétfő) – Aalborgi iskola

Reggel megtekinthettük az aalborgi iskolát: modern, tágas ám mégis otthonos tereivel, kisebb és nagyobb beugróival, lépcsőzetes várakozóival folyamatosan az együtt töltött idő, együtt tanulás lehetőségeit kínálja.

A könyvtár központi helyen található, tágasságával és bő választékával ismeretszerzésre, kutatásra és felfedezésre csábít.  

A gyerekek ma együtt dolgoztak nemzetközi csapatokban, csoportokat alkotva egy városi programon (Photosafari) vettek részt. Volt mindenkinek freetime, majd visszabuszoztunk a szállásra. A nagyon választékos és bőséges vacsorát követően 20:00-ig szabad program, majd egy esti lezárás után 21:30-körüll fekvés.

Negyedik nap – 03.28 (kedd) – A mai napunkat végig a városban töltöttük. Délelőtt nagyon büszkék voltunk az első csapat prezentaciójára, nagyon ügyesek voltak, tele volt élettel, vidámsággal az előadásuk.

Délelőtt a tanároknak alkalmunk nyílt bepillantást nyerni egymás pedagógiai munkájába: óravázlatokat, témafeldolgozási módszereket osztottunk meg egymással: részünkről Tamás prezentált.  A délelőttöt egy csoportos feladat követte, ahol 6 csapatra osztottuk a diákokat és egy gyufásdobozt kellett elcserélniük bármire a járókelők között. Szuper dolgokat szereztek, nagyon önállóak, illedelmesek voltak. Az estét együtt zártuk egy japán étteremben. Fantasztikus volt. Nemsokára hazaértünk és készülődtünk a lefekvéshez.

Ötödik nap – 03.29. (szerda) – A mai napunk is prezentációkkal indult, nagyon jól sikerültek, ügyesek voltak a fiúk. 

Kérésünkre két órát meg tudtunk látogatni mi, pedagógusok:  egy matematika órát a 10. évfolyamon, és egy dán irodalom órát. A matematika órán csoportosan vagy egyénileg dolgoztak a tanulók, tanáruk időnként besegített a gondolkodási folyamatokba. Ez a 10. évfolyam speciálisan egy integráló, felzárkóztató év lehetőségét adja ebben az iskolában. A célja, hogy a különböző helyekről és eltérő háttérrel rendelkező diákok kapjanak lehetőséget arra, hogy le tudjanak érettségizni – ez egy plusz év számukra. 

Az irodalom órán egy modern verset elemeztek a tanulók. Mindenkit aktivizált a tanárnő, csendes, elmélyült, közös munka folyt. Az óra végén egy helyváltoztatós feladatot is adott a diákoknak, egymástól kellett kérdezniük. Fegyelmezetten, aktívan folyt a munka. 

Délután Mads körbevezetett minket a Techcollege-ban, ahol betekinthettünk a fantasztikus műhelyekbe. A társaság mostanra elérte azt a fáradtsági szintet, hogy egy laza esti mozizással zárjuk napunkat.

Hatodik nap – 03.30. (csütörtök) – Ma reggel 8:30-kor indultunk Skagenbe. Az idő nem volt kegyes hozzánk, de ennek ellenére jól sikerült a nap. Láthattuk a Balti-tenger és az Északi-tenger találkozását, fantasztikus volt. Este közös búcsú vacsorán vettünk részt.

Hetedik nap – 03.31. (péntek) – Reggelünket Marton Tamás tanár Úr Születésnapi köszöntésével kezdtük. Reggeli után utunk  az iskolába vezetett, ahol az utolsó prezentációk is előadásra kerültek, amik fantasztikusan sikerültek.

Nagyon ügyesek voltak a gyerekek. Egy közös pizza partyval zártuk a délelőttöt, amit egy szabad városi program követett. Délután 15-17:00 között lehetőséget kaptunk a Dán Design múzeumba, ahol a Hygge-ről és a dán építészetről (Péter tanár úrral) beszélgettünk.

Az est hátralévő részében 20:00-tól közös játék, majd szabad program következett. 22:00-kor lefekvés. Mindenki legnagyobb örömére másnap csak 9:30-kor volt ébresztés. 11:00-kor jött értünk a busz és ellátogatunk Aarhus-ba Dánia 2. legnagyobb városába. 

Nyolcadik nap – 04.01. (szombat) – Mindenki nagyon kipihenten ébredt, mosolygós arcok, jókedv és április elseje. Az idő remek volt, napsütés és 5-8 fok. Aarhusban meglátogattunk egy gyönyörű parkot, ahol a szarvasok szabadon voltak tartva és jól tűrték a közeledést, simogatást. A városban lehetőségünk volt körülnézni: megcsodáltuk a város egyik könyvtárát, ahova mindenkinek szabadon bemehetett. Egy hatalmas közösségi tér (Dokk 1) része ez a könyvtár, játékokkal, lemezjátszóval, itt is lépcsőzetes terekkel hangolva a közös időtöltésre, pihenésre.  Újból érezhettük, hogy a dánok milyen nagy hangsúlyt fektetnek az aktív pihenés körülményeinek megteremtésére, milyen fontosak számukra a mindenkinek elérhető kulturális terek.  Hosszú és tartalmas napunk volt. Egy közös esti zárókörben, lezártuk a hét eseményeit, élményeit, amely mindenki számára nagyon felszabadító volt. Sokat tanultak egymástól is, és a külföldi diákoktól is az oktatásról. Kialakultak más nézetek, szemléletmódok. Egyéni fejlődéseket és változásokat is tapasztalhattunk.

Kilencedik nap – 04.02. (vasárnap) – Délelőtt egy hosszú sétával felértünk egy remek fürdőhelyre, ahol sokan nem tudtak ellenállni az 5 Celsius fokos víznek, 8 fokban! Megtekintettünk egy üdülőfalut, ahol a házaknak sajátos arculata volt, illetve mindegyiknek más színe. Maradt idő még piacozásra is a hazaindulás előtt.