KÖRNYEZETTUDATOS FASHION SHOW


Az ERASMUS ECOnotEGO projektünk kapcsán osztrák (Werkschulheim Felbertal) és dán (UngAalborg) diákokat fogadtunk iskolánkban a héten.

Október második hetében megérkeztek dán és osztrák vendégeink, akikkel idén tavasszal találkoztunk ERASMUS+ pályázatunk ECOnotEGO projektünk kapcsán. A pályázat 2022. szeptemberében indult, és már kétszer találkoztunk is velük Ausztriában és Dániában. Ez a mostani hét az utolsó, záró találkozó volt.

Az 50 fős csapat egy hétig vendégeskedett nálunk Budaörsön a Creascola Nyolcosztályos Gimnáziumban, illetve a fogadó diákcsaládoknál.

Színes programokkal készültünk számukra, ahol a fő téma – a projekt nevéből adódóan – a FENNTARTHATÓSÁG.

Budapesti és visegrádi kirándulást is szerveztünk számukra, előadáson vehettek részt a BKK-nál, ökotudatos workshopokat szerveztünk, illetve közösen elkészítettünk egy ecological handprintet s is. Persze sport nélkül nem lenne teljes a program! Így baráti kosár és focimeccsen szurkolhatott mindenki a saját csapatának.

Interaktív és jókedvű ismerkedős játékokkal kezdődött a hét első napja. Nemcsak egymást ismerték meg még jobban a diákok, hanem a campusunk is bemutatásra került. Négy csoportban négy helyszínen indult szimultán a „túra”.

A diákok közösen elkészítettek egy Ecological Handprintet, amelyhez szelektív szemetet használtak fel. A handprint részletesen felhívja a figyelmünket és segít abban, hogy hol, mivel tudunk tenni a minél kisebb ökológia lábnyomunkért.

A diákok több workshopon vehettek részt, amelyet a fenntarthatóság jegyében szerveztünk. Volt aki kerékpárgumi belsőből készített övet, mások az ART műhelyünkben saját rajzokat szitáztak vászontáskákra, néhányan a TECH&DESIGN műhelyünkben újrahasznosított műanyagból varázsoltak kitűzőt. A Húsznegyven szerevezésében pedig városfejlesztőkké válhattak a diákok, és megvizsgálhatták, hogyan fejlődik egy város 10 és 50 év alatt.

A workshopon készült „termékek” pedig visszaköszöntek a csütörtökön tartott ÖKO FASHION SHOW-n is. Hatalmas sikerrel és tapssal zárult az ECOnotEGO projekthetünk divatbemutatója. Mindhárom iskola külön-külön kollekcióval készült, melyet a diákok mutattak be. A ruhák a fenntarthatóság jegyében készültek.

ECOnotEGO Fashion Show (UngAalborg – DÁNIA, Werkschulheim Felbertal – AUSZTRIA, Creascola – MAGYARORSZÁG)

Sajnos minden jónak egyszer vége. Az ERASMUS+ pályázatunk ECOnotEGO projekttalálkozójának záróvacsorája igazán megkoronázta a hetünket. Átadásra kerültek a részvételi oklevelek, és büszkén adtuk át a magyar diákfogadó családjainknak a „QUALIFIED HOST – Crea COTTAGE AWARD” elismeréseket.

A vacsora után pedig – dán, osztrák és magyar diák, tanár és szülő – egy hatalmas bulival búcsúzott a héttől.

Jó volt együtt, veletek!

Köszönjük minden résztvevőnek a partnerségét, a munkáját és a szívét, amit beletettek.