Me, myself and ART – Toldi és a bullying


Ebben az évben a Creascolában az eddigieknél is szélesebbre tárjuk kapuinkat a Művészetnek: ősztől összművészeti, élménypedagógiai órák kerültek a diákok órarendjébe Silye Júlia tanárnő vezetésével Me, myself and ART néven. Egy speciális projektet indítottunk el, mely során a diákok a tananyaghoz és/vagy színházi élményekhez kötődően egyéni és közös alkotásokba merülhetnek, ezáltal a Művészet önismereti, mentálhigiénés, közösségépítő erőforrásainak adunk nagyobb teret. A projekt során szerepet kapott még az adaptív jellegű osztályközösség építés, a tantárgyi kapcsolatok, iskoladekoráció készítés és a művészettörténet is.

A foglalkozásokat Silye Júlia magyartanár és művészetterapeuta vezeti. A 6.a a Valahol Európában c. musical élményét a színházi nevelési többlépcsős módszertana szerint játékon és alkotáson keresztül egy saját kis „gyerekállam” építésébe vittük tovább, melynek eredménye ez a nagyméretű plakát. 

Podcastot készítettünk, megvizsgáltuk Magyarország Alkotmányát és készítettünk egy sajátot.

Kijelentettük, hogy büszkék vagyunk a 6.a-ra, leginkább a kanapénkra, de úgyszintén az egyéniségekre, a tehetségekre, akik közül Sallai Flórist most kiemelnénk, hiszen a Valahol Európában musicalben “Sutyiként” szerepel, sokat megtudhattunk a színház háttérmunkálatairól neki köszönhetően!

A 6.b a Toldiról „dobbantott”, és egy osztályszínházi élmény során a művészet eszközeivel vizsgálta meg azt a jelenetet, amikor Miklós elrepítette azt a bizonyos malomkövet. Eljátszottuk a jelenet mai feldolgozását, a „bullying” jelenetét, majd megvizsgáltuk, mi éreztünk-e már hasonlót. A Dühvel találkoztunk az emberiség kultúrtörténetének különböző pontjain, és a művészi megnyilvánulások különböző műfajain keresztül. Végül megalkottuk a saját dühünket, tablót készítettünk és „mérges” zenéket is megismertünk (Beethowen, Liszt, Rage Against the Machine).

Tavasszal is folytatódnak tovább ezen különleges összművészeti és élménypedagógia tanóránk.

,