1956 emléke 2023-ban


2023. október 23.

Osztályaink már hetek óta készültek az 1956-os közös iskolai megemlékezésre. Kicsit izgultunk, hogyan alakul majd a munka és milyen produktummal zárul. Nem kellett volna.

Iskolánk ART munkaközössége idén egy igazán kreatív alkotó feladatot szánt tanulóinknak. Minden osztálynak ki kellett választani egy, az eseményhez kötődő budapesti vagy budaörsi helyszínt, vagy 56-hoz kapcsolódó történelmi alakot, esetleg művészt és egy 3-4 perces kisfilmet készíteni róla.

A diákok gondolkodhattak riportban, tudósításban, visszaemlékezésben vagy ezek keverékében. Használhattak régi fotókat, illusztrációkat is, ám teljes mértékben rájuk volt bízva a kisfilmük kitalálása, felépítése és elkészítése.

A forgatás helyszínei igen színesre sikeredtek: Láthattuk a fiatalokat Budapesten a Széna téren, a Sziklakórházban, a Kossuth téren, és a Móricz Zsigmond körtéren, Budaörsön pedig a Templomkertben, a Jókai Mór Művelődési Háznál és a Szakály Mátyás utcai parkban.

A 10 osztály kisfilmjeit diákok gyúrták eggyé, melyet az 1956-os ünnepélyünk keretében néztek meg egyben, első alkalommal, közösen.

Megható perceket éltünk át és méltóan emlékeztünk történelmünk ezen viharos napjaira.

Köszönet Ney Andrea tanárnőnek az ötletért, a felvételek gondozásáért, a dramaturgiáért. Köszönet a kamera innen és másik oldalán álló diákoknak, a szerkesztőnek Lukács Dominiknak, az osztályfőnököknek és helyetteseiknek, és külön hála Soós Endre (Bandi bácsinak) a személyes élményeiért.

„Ami fontos, azt nem felejted soha.” – Márai Sándor