HATÁRTALANUL

A Határtalanul – országos – pályázat célja a határon túli kirándulások támogatása a Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, valamint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakítása, illetve erősítése.

Nagy örömünkre az idei tanévben pályázatunkkal (HAT-KP-1-2022/1001096) a Creascola megnyerte hetedikes diákjainak az ötnapos tanulmányi kirándulást.

2023. június 19-én a 7.a és 7. b osztályunk útra is kelt a Csillagösvényes busszal megismerni a Székelyföld kincseit és a Sóvidék csodáit.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓNK

Az első napunkon korán reggel indultunk Budaörsről autóbusszal, célba vettük a Király-hágót.  Megérkezésünkor csodálatos panoráma várt minket Erdély kapujában.

Következő állomásunk a Tordai-hasadék volt. Sok gyermek számára izgalmas kirándulást tettünk a sziklák közt,  míg átértünk a hasadék túloldalához. Nagyokat szippantottunk a friss levegőből, majd boldogan tértünk vissza  a buszhoz.

A nap végére érkeztünk meg Mezőmadarasra, ahol finom vacsorával várt a tiszteletes asszony, Izolda. 

Második napon a Sóvidék csodáival ismerkedhettünk meg. Elsőként Szovátára utaztunk, ahol az  idegenvezető a Medve tó körül végig vezetve minket mesélt a Sóvidékről. 

Majd meglátogattuk Parajdon a Sóbányát, ahol mélyeket lélegezve egy teljes órán át tisztítottuk a  tüdeinket. Ismét elképesztő élményben volt részünk.  

Ezekután Korondra utaztunk, ahol egy fazekas műhelyben, egy sóvágó műhelyben és egy taplász bácsinál  mélyültünk el az erdélyi magyar emberek különleges mesterségeivel. 

Köszönettel tartozunk az Ilyés-Vészti családnak, Tófalvi Csabának és Pál Zoli bácsinak! Este a Korondhoz  közeli Felsősófalván, az Engi Panzióban várt vacsorával Engi Mihály és családja. 

Medve-tó

Harmadik napunkon lehetőségünk volt Szentegyházáról traktor vontatta szekéren megközelíteni a  Madarasi-Hargita tetejét. 

Ahol ismét csodálatos és egyben szívszorító látvány tárult elénk ezen a szent hegyen. Átszellemültünk a  nemzeti szalagokkal díszített kopjafák és keresztek százai között. Megható volt így is átérezni az erdélyi  ember hazaszeretetét. A panoráma lélegzetelállító volt.

Ezekután a picit könnyedebb témájú Mini Erdély Parkban sétálhattunk. Majd megnéztük az Orbán Balázs  Emlékközpont interaktív kiállítását. Szejkefürdőn még megemlékeztünk Orbán Balázsról a sírjánál is.

Az esti vacsora után a Boróka Néptáncegyüttes kárpáztatott el minket. Ezt követően a creascolás gyerekek a  táncházban ügyesen követték a lépéseket.

A negyedik napon kűrtöskalácsot sütöttünk a reggeli után. 

Majd Székelyvarságra utaztunk, és a zsindelykészítés fortélyaival ismerkedtünk Tamás Géza házánál. Utána a  csorgókő vízeséshez kirándultunk.

Tovább indulásunk előtt még betértünk egy működő vízimalomba is. 

Székelyudvarhelyen a Református Kollégium igazgatója, tanárai és diákjai láttak vendégül. Hamar sikerült a  kapcsolódás a helyi fiatalokkal. Tervbe vettük, hogy a jövőben találkozunk velük Budaörsön. Hazafelé menet  megálltunk Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál, a Szervátiusz Jenő által faragott gránittömbnél.

Az utolsó, ötödik napon Fehéregyházán koszorút helyeztünk el az Ispánkútnál, Petőfi Sándor feltételezett  elestének a helyszínén. 

Majd a világörökségi oltalom alatt álló Segesvár várfala között tettünk sétát a helyi idegenvezetővel. Erdély  újabb gyöngyszemével ismerkedhettünk meg, és ennek a csodálatos városkának a megtekintésével zártuk  az utazásunkat. 

Köszönettel tartozunk a szervezésért, a felejthetetlen utazásért Ludescher Mónika kolléganőnknek. Köszönjük az általunk megismert (és az általunk nem ismert) erdélyi magyaroknak a sok szeretetért, amit  kaptunk tőlük, hogy megőrizték nekünk a magyarság értékeit, még azokban a nehéz időkben is, amiket át  kellett élniük! Köszönjük az idegenvezetőknek a sok-sok új információt Hunornak, Márton Ernőnek és  Károlynak! Mindig szeretettel fogunk visszagondolni erre a csodálatos osztálykirándulásra!

Csermely Vera, Berinkei András osztályfőnökök